Alles wat in drieën komt is goed

In de Griekse oudheid was het getal 3 het toppunt van volmaaktheid (omne trinium perfectum; elke drievoud is volmaakt). Tegenwoordig wordt de 3 nog steeds veel gebruikt. In het stadswapen van Amsterdam vinden we drie kruisen, we roepen drie maal Hoera en we kennen het spreekwoord ‘Alle goede dingen bestaan in drieën’.

Dit spreekwoord komt uit de rechtspraak, want er werden drie zittingen gehouden alvorens men tot een oordeel kwam. Tegenwoordig luidt de betekenis van het spreekwoord, dat als je twee keer een meevallertje gehad hebt, het vaak nog een derde keer gebeurt. En dat vinden niet alleen wij Nederlanders, maar ook internationaal wordt het spreekwoord veel gebruikt, want ‘All good things come in threes’. Niet zo gek dus, dat ik regelmatig zeg: “Alles wat in drieën komt is goed”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *